Pagina's

zaterdag 15 september 2012

SPECIAAL VOOR MIJN DOCHTER...

Omdat mijn liefde voor koken ooit in Italie is ontloken wordt er bij ons thuis heel veel Italiaans gegeten...mijn kinderen zijn dan ook absolute fan van de Italiaanse keuken maar ook vreselijk verwend want alles wordt altijd vers gemaakt! Het leuke is dat ze nu zelf deze recepten ook weer overnemen en vanalles willen proberen... Deze zomer heeft onze dochter zich op het pizzadeeg gestort: de eerste keer ging dat niet helemaal vlotjes, de helft lag op de grond maar nu heeft ze het perfect onder de knie. Heerlijke dunne, krokante pizza's met voor iedereen de topping die hij/zij lekker vindt.




Dit is het recept voor de bodem, een beetje gespiekt bij Jamie Oliver omdat ik het exacte recpt niet meer helemaal uit m'n hoofd wist.

Pizzadeeg:
voor 4 grote pizza's of 8 kleintjes.

30 gr. verse gist of 21 gr. gedroogde
30 gr. honing (of suiker)
6 1/4 dl. lauw water
500 gr. bloem van harde tarwe
500 gr. gewone bloem
30 gr. zout
wat extra bloem om je werkoppervlak mee te bestuiven

* Los de gist en honing in 2 dl. water op
* Maak een berg van de twee soorten bloem en zout met een kuil in het midden
* Giet de opgeloste gist in het kuiltje en maak met een hand ronddraaiende bewegingen vanuit het midden naar buiten zodat je langzaam de bloem door het gistmengsel mengt. Giet daarna geleidelijk de rest van het warme water in de kuil en werk hier alle bloem door tot een smeuig deeg. Het kan zijn dat het deeg te droog blijft dan kan je altijd wat extra water toevoegen.
* Hierna gaan we kneden: het deeg rollen, duwen en vouwen steeds opnieuw, minimaal 5 minuten! Als het deeg aan je handen plakt wrijf er dan wat bloem tussen.
* Bestuif nu je handen en het deeg met wat bloem en vorm het deeg tot een slappe bal. Leg dit op de bakplaat, broodplank of zo en kerf het deeg in met een scherp mes.
* Nu moet het deeg rijzen. In principe moet het deeg zich verdubbelen en dit gaat het beste op een warme, tochtvrije, vochtige plek. Voor pizzadeeg heb je ongeveer 30-40 minuten nodig.
* Als het deeg is verdubbeld ga je nogmaals kneden. Kneed en sla alle lucht uit het deeg, 1 minuut lang.
* Nu breng je het deeg in de gewenste vorm. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke porties. Vorm elke portie tot een bal, bestuif je werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit. Altijd van je af rollen en na elke rolbeweging het deeg 'n kwartslag draaien. Rol uit totzeker een dikte van 3/4 cm het deeg zal nog lichtjes rijzen tot 'n cm.
* Leg de bodems op ingevet bakpapier en doe de gewenste topping erop. Bak de pizza's op 240 gr. in 10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn en de topping gaar is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten